PROJE YÖNETİM SİSTEMİ (PYS)

🏗️ Proje Riskleri ve Risk Yönetimi

Proje riski, gerçekleştiği takdirde, proje amaçlarına olumsuz veya olumlu etkileri olabilecek olay veya durumdur. Geçmiş tecrübeler; projelerde risk yönetiminin kritik başarı faktörlerinden biri olduğunu göstermiştir. Projede riskler aktif olarak yönetilebilirse, proje maliyetlerindeki öngörülemeyen artışlar önlenebilmekte, projenin zamanında, öngörülen bütçe ile ve arzu edilen kalite seviyesinde tamamlanma şansı arttırılabilmektedir.

Risk yönetimi süreci tipik olarak aşağıdaki adımlardan oluşmalıdır:

  1. Risklerin belirlenmesi,
  2. Tanımlanan risklerin oluşma olasılıklarının değerlendirilmesi,
  3. Tanımlanan risklerin oltaya çıkmaları halinde projeye olası etkilerinin değerlendirilmesi,
  4. Her risk için oluşma olasılığı ve etkilerinin çarpımından oluşan etki şiddetlerinin hesaplanması,
  5. Bütün bu çalışmaların belgelenmesi,
  6. Risklere karşı izlenecek stratejilerin belirlenmesi,
  7. Şiddeti belirli bir seviye üzerinde olanlar için tedbir ve karşı harekât planlarının oluşturulması ve,
  8. Tedbir planlarında öngörülen faaliyetlerin proje planı ile entegre edilmesi.

Riskleri belirlemek için kullanılabilecek yöntemler aşağıda listelenmektedir:

  • Geçmiş projelerde elde edilen tecrübeler,
  • Uzmanlarla yapılacak mülakatlar,
  • Mevcut ve/veya gelecekteki süreçlerin akış şemalarının analiz edilmesi,
  • “Eğer gerçekleşirse ne olur?” analizi yapılması,
  • “Olumsuz” Beyin Fırtınası,
  • SWOT analizi,
  • Sebep ve Etki Analizleri (Balık-Kılçığı, Pareto, vb.).

Risk yönetimde ilk atılması gereken adımlardan bir tanesi projeyi etkileyebilecek risklerin belirlenmesidir. Riskler yukarıda listelenen yöntemler kullanılarak ve proje ekibi ile beyin fırtınası seansları yardımıyla belirlenerek listelenmelidir.

Riskleri belirlemesinin ardından risklerin gerçekleşme olasılıklarının ve olası etkilerinin değerlendirilmesi ve risklerin önceliklendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma için risk değerlendirme anketleri kullanılabilir. Örnek bir anket formatı Şekil 1’de verilmiştir. Böyle bir ankette riskler; oluşma olasılığı ve oluşması durumunda projeye etkisi açılarından düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 seviye kullanılabilir: Bu anketin belirli sayıda uzmana ve proje grubuna uygulanarak risklerin “oluşma olasılığı” ve “oluşursa projeye etkisine” yönelik mevcut algılar belirlenmelidir.

Şekil 1. Örnek Risk Değerlendirme Anketi Bölümü

Anketlerden elde edilen sonuçlar bir EXCEL sayfasında değerlendirilip her risk için ortalama ŞİDDET değeri aşağıdaki formüle göre hesaplanmalıdır.

Bir sonraki aşama risklerin şiddet değerlerine göre sıralanması ve bir örneği Şekil 2’de gösterilen Olasılık-Etki matrisine göre risklerin sınıflandırılmasıdır. Ortalama şiddet değerlerine göre her risk Olasılık-Etki matrisinde uygun bir bölgeye yerleşecektir.

Şekil 2. Örnek Olasılık-Etki Risk Matrisi

(NOT: Tercihe göre Zaman da üçüncü bir boyut da ekleyebilir. Bu durumunda riskin ne kadar sürede gerçekleşebileceği: 1 - Uzun Vadeli, 2 - Orta Vadeli, 3 - Kısa Vadeli, vb.)

Riskleri analiz edilmesinin ardından, bu risklerin; gerçekleşmesinin engellenmesi için (tedbir) ve gerçekleştiği takdirde (etki-azaltma) neler yapılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Olasılık-Etki Risk Matrisinde belirli bir üst eşiğin üzerinde (6 ve üzeri) olanlar “Yüksek”, belirli bir eşiğin altında (2 ve altı) olanlar “Düşük”, bu eşiklerin arasında (3-4 arasında) bulunanlar “Orta” olarak nitelendirilebilir. Şekil 3’deki örnekte; 6 ve üzeri yüksek, 3-4 arası orta, 2’nin altı da düşük kabul edilmiştir.

  1. Yüksek risklere (KIRMIZI RİSK) mümkünse hemen çözüm bulunmalı (Bakınız Şekil 2), bu riskle ilgili tedbir ve etki azaltma planları hazırlanmalıdır,
  2. Orta riskli olanlar (SARI RİSK) çözülmeli veya tedbir planı oluşturulmalıdır,
  3. Düşük riskli (YEŞİL RİSK) olanlar için ne yapılacağına proje ekibi karar verilmelidir.
Şekil 3. Risk Eylem Stratejileri

Tedbir Planı risk oluşmasın diye gerçekleştirilecek faaliyetlerin listelendiği bir dokümandır. Diğer yandan Etki Azaltma planı ise risk gerçekleştikten sonra yapılacakları listelemektedir.

Projede; eğer gerçekleştirilebiliyorsa, KIRMIZI kategorideki riskleri olabildiğince çözümleyip sadece SARI ve YEŞİL kategorileri proje yürütme sürecine bırakmak faydalı olacaktır.

Riskler için hazırlanacak Tedbir planı için yapılmasına karar verilen faaliyetler Proje Kapsamına da dâhil edilmelidir.

Riskleri önem derecesine göre sıralayan, olasılık, etki ve şiddet değerlerini içeren bir Risk Kayıt Listesi oluşturulmasında fayda bulunmaktadır. Bu Risk Kayıt Listesi Şekil 4’de gösterildiği gibi bir EXCEL veya DOC sayfası olarak düzenlenebilir.

Şekil 4. Risk Eylem Stratejileri

Ayrıca bu risklerin nasıl yönetileceğine dair bir Proje Risk Yönetim Planının hazırlanmasına da ihtiyaç bulunmaktadır. Örnek bir Risk Yönetim Planı aşağıda verilmektedir.

Örnek Proje Risk Yönetim Planı

Bu plan projesi için risklerin nasıl yönetileceğini açıklamaktadır. Risklerin belirlenmesi, listelenmesi, analiz edilmesi, karşı-harekât planlanması, izlenmesi ve kontrol edilmesi için gerekli yöntem, süreç ve teknikler aşağıdaki bölümlerde anlatılmaktadır. Ayrıca, “Risk Yönetimi Görev ve Sorumlulukları” bölümünde risk yönetimi sorumlulukları uygun yönetim kademelerine yüklenmekte ve böylece risklerle doğrudan üst düzeyde ilgilenilmesi sağlanmaktadır. Projenin yürütülmesi sırasında, bu planda belirtilen yöntem, süreç ve teknikler kullanılarak, risk yönetimi faaliyetlerinin proje yönetiminin tamamlayıcı (bütünleşik) bir parçası haline gelmesi sağlanmalıdır.

Risk Yönetimi Görev ve Sorumlulukları

Proje Yöneticisi; projeye bir “Risk Sorumlusu” atamak ve bu kişiye projenin organizasyon şemasında yer vermek, proje ekibinin risk sonuçlarını azaltma çabalarını gözden geçirmek, yeni risk kalemlerinin olasılıkları ile etkilerinin çarpımı (risk şiddeti) değerlendirmelerini gözden geçirmek, projenin “En Önemli 10 Risk” Listesi’ni güncellemek üzere en az 2 haftada 1 kez toplanılmasını sağlamak, üst seviyeli riskler için etki azaltma stratejilerini ve tedbir planlarını onaylamak, aylık olarak, risklerin mevcut durumunu, karşı eylem plan ve çabalarını izlemek, risklerin mevcut durumlarını, risk eğilim analizlerini ve karşı eylem çabalarının başarısını yönetim temsilcisine aylık olarak rapor etmekle sorumludur. Risk Sorumlusu; riskleri belirleme ve analiz etkinliklerini koordine etmek, belirlenen risklerin proje ekibi tarafından analiz edilmesini ve üst seviyeli riskler için tedbir planlarının hazırlanmasını sağlamak, projeye yönelik bir risk kayıt listesi tutmak, proje ekibini yeni risk kalemleri hakkında bilgilendirmek, risk çözümleme durumunu yönetime rapor etmekle görevlendirilmiştir. Proje ekibi; Risk Sorumlusuna yeni risklerin belirlenmesi ve risklerin analiz edilmesi ile ilgili destek sağlayacaktır. Üst yönetim; risk planlarının uygulamaya konabilmesi için gerekli kaynakları sağlamakla yükümlüdür.

Yeni Risklerin Belirlenmesi

Yeni riskler projenin hayat döngüsü boyunca her an ortaya çıkabilir. Dolayısıyla risk belirleme çalışmaları proje boyunca devam edecek bir süreçtir. Proje ekibinde görev alan bütün çalışanlar, yeni riskleri belirleme konusunda teşvik edilecektir. Projenin ilerleyişi sırasında yeni riskler belirlendiğinde bu risk ile ilgili bilgiler Risk Sorumlusuna bildirilecektir. Belirlenen yeni riskin kabul edilmesinin ardından risk listesine eklenecek ve proje ekibi ile beraber analiz edilerek risk şiddeti hesaplanacaktır.

Risklerin Nitel Analizi

Proje ekibi, riskin oluşma olasılıklarını, oluşmaları durumunda projeye olabilecek etkilerini ve her riskin olasılık ile etkisinin çarpımından oluşan toplam şiddetini değerlendirmeye tabi tutacaktır. Her riskin oluşma olasılığı ve etkisi; 1 değeri “Düşük”, 2 değeri “Orta”, 3 değeri de “Yüksek” olmak üzere 3 seviye kullanılarak puanlanacaktır. Hesaplanan risk şiddet çarpanlarını değerlendirmek amacıyla risk şiddeti değerlendirme çizelgesi hazırlanacaktır. Bu çizelgede; risk şiddeti 1-2 arasında olanlar “Düşük”, 3-4 arasında olanlar “Orta”, 6-9 arasında olanlar “Yüksek” olacak şekilde riskler sınıflandırılacaktır. Nitel risk analizi, projenin ilerleyişi sırasında üç ayda bir tekrarlanacak, risk şiddetindeki değişikliğe göre planlar, risk listeleri ve tedbirler güncellenecektir.

Risklerin Nicel Analizi

Tanımlanan ve nitelikleri belirlenen risklerin etkilerinin bir arada değerlendirilmesine dayanan nicel risk analizi, projenin maliyet ve süre hedeflerine ulaşma olasılığının sayısal olarak hesaplanması için EÜAŞ EOS Proje Yönetimi Müdürlüğünün veya Proje Yöneticisinin talep etmesi durumunda kullanılacaktır. Nicel risk analizi sonucunda, projedeki risklere bağlı olarak, projenin maliyetinin ve bitiş tarihinin olasılık dağılımı elde edilecektir. Nicel risk analizi, istatistiksel teknikler içeren özel yazılımlar yardımıyla gerçekleştirilecektir.

Risklere Karşı Stratejilerin Belirlenmesi ve Karşı Eylem Planlarının Hazırlanması

Gerçekleştirilen nitel risk analizleri sonuçlarına en yüksek şiddete sahip 10 risk için karşı eylem stratejisi belirlenecektir. Bu stratejiler ve karşı eylem planları aşağıdaki seçeneklerden birini içerecektir:

Sakınma: Proje ekibi; mümkün olması halinde kapsamı değiştirerek, süre ekleyerek veya yeni kaynak ekleyerek riski ortadan kaldıracaktır.

Aktarım: Proje ekibi; mümkün olması halinde riskin etkisini azaltmak amacıyla işin bazı unsurlarını konunun uzmanı yüklenicilere/birimlere aktaracaktır.

Etki-azaltma: Proje ekibi, riskin olasılığını veya etkilerini kabul edilebilir bir eşiğe kadar azaltmaya çalışacaktır.

İzleme: Proje ekibi riskin belirtilerinin izleyecek ve izleme sırasında toplanan verilere göre riske karşı izlenen stratejinin değiştirecektir.

Kabullenme: Proje ekibi riski izleyecek, ancak gerçekleştiği takdirde karşı eylem planını devreye sokacaktır.

“Risk Sorumlusu”; en yüksek şiddete sahip 10 risk için belirlenen stratejiye uygun karşı eylem planları (etki-azaltma, tedbir, vb.) hazırlanmasını sağlayacaktır.

Risklerin İzlenmesi ve Kontrolü

Risklerin mevcut durumu Risk Sorumlusu tarafından izlenecek ve proje toplantılarında risklerin mevcut durumu hakkında proje grubu bilgilendirilecektir. Risk tedbir planlarında öngörülen faaliyetler Proje Planı ile entegre edilecek ve normal proje iş paketiymiş gibi uygulamaya alınacaktır. Risklerin statüsü en 3 ayda 1 yeniden değerlendirilecektir.

📚 Daha Fazla Bilgi

🌍 Proje Yönetim Sistemi

🌍 Proje Yönetimi Süreçleri, Bilgi Alanları ve Proje Planı Hazırlama

🌍 Projenin Kapsamı ve Kapsam Yönetimi

🌍 Projenin Önemli Aşamaları, Zaman Hedefleri ve Takvim Yönetimi

🌍 Proje Maliyet Tahmini ve Maliyet Yönetim Planı

🌍 Kalite Temini ve Proje Kalite Yönetimi

🌍 Proje Paydaşları ve Paydaş Yönetimi

🌍 İnsan Kaynakları, Proje Yürütme Birimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi

🌍 Proje İletişim Yöntemleri ve İletişim Yönetimi

🌍 Satın-Alma ve Tedarik Yönetimi