PROJE YÖNETİM SİSTEMİ (PYS)

🏗️ İnsan Kaynakları, Proje Yürütme Birimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi

Bu bölüm proje planının insan kaynakları ile ilgili bölümümün nasıl hazırlanabileceğine yönelik kılavuz bilgiler içermektedir. Proje İnsan Kaynakları Yönetimi, insan kaynakları yönetiminin planlanması, proje ekibinin oluşturulması, proje ekibinin geliştirilmesi ve proje ekibinin yönetilmesi süreçlerini içermektedir. Proje takımın üyeleri ve bunların niteliklilik gerekleri bu bölümde tanımlanmalıdır.

Projelerin örgütlenmesi; en basit anlamda bir proje yöneticisi ve proje ekibinden ve oluşmalıdır. Proje ekibi tam zamanlı çekirdek ekip ve yarı-zamanlı destek ekibi olarak ikiye ayrılabilir.

Proje planının insan kaynakları bölümü için projeye yönelik bir hiyerarşik organizasyon şeması ve/veya görev/sorumluluk matrisi hazırlanmalıdır. Ayrıca her bir proje ekibi üyesi veya grubunun görev, yetki ve sorumluluklarının listelendiği metin tabanlı formatlar da kullanılabilir. Tipik birer hiyerarşik organizasyon şeması ve görev/sorumluluk matrisi aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.

Şekil 1. Tipik Bir Görev Sorumluluk Matrisi

Bu şekilden de görülebileceği gibi her görev her faaliyet için 4 farkı sorumluluk tipi tanımlanmaktadır.

Sorumlu; iş paketini yapan/gerçekleştiren kişidir. Her bir iş paketinde en az 1 kişi “Sorumlu” olabilir. “Sorumlu” rolünü tespit etmek için “bu iş paketini kim yapacak?”, “bu iş paketine kim atandı?” sorularına cevap aramak gerekmektedir.

Yetkili/Yönetici; iş paketini durdurabilen, devam ettirebilen ve son kararı verebilen kişidir. Her iş paketine sadece bir “Yönetici” atanabilir. “Sorumlu” rolünü tespit etmek için “iş paketi yanlış ilerlediğinde karar verici kim?”, “iş paketini yöneten kişi kim?” sorularına cevap aramak gerekmektedir.

Danışman/Destekçi; iş paketi yapılmadan hemen önce bilgisine başvurulması gereken kişidir. Bu kişi yapılacak iş paketi ile ilgili yeterli bilgiye sahip kişidir. Bir iş paketinde çok fazla “Danışman” olmamalıdır. Aksi takdirde, çok sesli ortamlarda karar çıkma olasılığı düşük olabilmektedir. “Danışman” rolünü tespit etmek için “iş paketinin nasıl yapılacağı, sürecinin nasıl işleyeceği konusunda en iyi pratiği kim söyleyebilir?”, “iş paketi ile ilgili paydaş kim?” sorularına cevap aramak gerekmektedir.

Bilgilendirilen; iş paketi tamamlandıktan sonra veya devam ederken önceden belirlenmiş aralıklarda iş paketi hakkında bilgilendirilen kişidir. “Bilgilendirilen” rolünü tespit etmek için “alt çalışmaları bu göreve bağlı olan bir birim yöneticisi var mı?”, “iş paket ile ilgili herhangi bir güncellemede veya iş paketi bitiminde kim haberdar olacak?” sorularına cevap aramak gerekmektedir.

Diğer yandan, projenin başarısı açısından projenin başında olacak proje yöneticisinin de sahip bulunması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özelliklerden önemli olanlar aşağıda listelenmektedir:

  1. Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) standardı olan PMBOK eğitimi almış olmalı, proje yönetimi süreç, araç ve tekniklerine hâkim olmalıdır. Proje yöneticisinin PMI-PMP sertifikasına sahip olması projeye ilave bir güven kazandıracaktır.
  2. Proje konusu ile ilgili alanda mesleki yeterliliğe, proje ile ilgili konularda bilgi ve tecrübeye sahip olması önem taşımaktadır.
  3. Proje yöneticisinin liderlik yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Bu beceri projelere uygulandığında proje vizyonunun belirlenmesi ve kişilerin bu yönde harekete geçirilerek sürekli motive olacak şekilde çalışmalarının sağlanması olarak değerlendirilebilir.
  4. Proje yöneticisinin, projelerde üretilen proje bilgilerini farklı ihtiyaçları olan proje paydaşlarına en uygun ve en doğru biçimde aktarma yetisi, yani iletişim yeteneğine sahip olması önem taşımaktadır. Proje paydaşları ve proje ekibi ile başarılı bir iletişiminin kurulması gerekmektedir.
  5. Proje yöneticisinin, ekibini kurarken en iyi kaynakları projeye dâhil etmek ve projeye ilişkin konularda EÜAŞ ve diğer proje paydaşları ile uzlaşmak için müzakere yeteneğinin olması gerekmektedir.
  6. Proje yöneticisinin, herhangi bir sorunun çözümü için alternatifleri ortaya çıkarabilmesi ve aralarından en uygun olanını seçebilmesi, bir başka deyişle problem çözme yeteneğine sahip olması önem taşımaktadır.
  7. Proje yöneticisi, analitik yeteneklere sahip olmalı, mantıklı ve ileri görüşlü düşünebilmeli, yeni değişiklik talepleri nedeniyle ortaya çıkacak teknik soru ve karmaşık bağlantıları hızlı bir şekilde anlayabilmeli, araştırabilmeli ve çözüm bulabilmelidir.
  8. Proje yöneticisi teknik yeterliliklerin yanı sıra sosyal becerileri de kullanabilmeli, sosyal becerileri sayesinde proje paydaşlarıyla olumlu ilişkiler inşa edebilmeli, tüm proje taraflarını ortak bir amaç etrafında birleştirebilmelidir.

Bu bölümde ayrıca proje ekibinde yer alacak üyelerin ve paydaşlarının rol ve sorumlulukları tanımlanmalıdır. Örgütsel yapıya bağlı olarak, proje ekibi üyeleri birçok farklı grubu/birimi temsil edebilir ve farklı fonksiyonel yöneticilerin ilgisine göre hareket edebilir. Görev ve sorumluluklar listelenirken aşağıdakiler dâhil edilmelidir:

  • Rol: İnsan Kaynağının sorumlu olduğu kapsam/iş bileşeninin açıklaması,
  • Otorite Seviyesi: İnsan kaynağının Yetki/Onay seviyesi,
  • Sorumluluk: İnsan kaynağının yapması gereken iş,
  • Yetkinlik: Verilen proje faaliyetlerini tamamlamak için gereken eğitim seviyesi, branş ve beceriler

Örneğin; Yazılım Projesi için oluşturulmuş 7 kişilik proje grubu için proje ekibi rolleri ve sorumlulukları aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi tanımlanabilir:

Proje Yöneticisi (1 pozisyon): Yazılım Projesinin genel başarısından sorumludur. Proje Yöneticisi proje harcamalarını incelemek ve onaylamakla yetkilidir. Proje Yöneticisi ayrıca iş faaliyetlerinin belirlenmiş kabul kriterlerini karşılayıp karşılamadığını incelemekle sorumludur. Proje Yöneticisi, iletişim yönetim planına uygun bir şekilde iletişimlerin gerçekleştirilmesini sağlamalıdır. Proje Yöneticisi, tüm proje ekibi üyelerinin performansını değerlendirecek ve performanslarını fonksiyonel yöneticilere iletecektir. Proje Yöneticisi ayrıca, proje için insan kaynaklarının sağlanmasından da sorumludur. Proje Yöneticisinin liderlik, yönetim, bütçeleme, zamanlama ve etkili iletişim becerilerine sahip olması gerekmektedir.

Tasarım Mühendisi (2 pozisyon): Yazılım Projesi için kodlama gereksinimlerinin toplanması, yazılım tasarımları, kodlamaları ve testlerinden sorumludur. Tasarım Mühendisleri, geliştirilen yazılımın ağ altyapısı boyunca dağıtılması ve izlenmesinde uygulama yöneticisine yardımcı olacaktır. Tasarım Mühendisleri, iletişim yönetimi planının gerektirdiği şekilde Proje Yöneticisine zamanında durum raporlaması yapmaktan sorumlu olacaklardır. Tasarım Mühendislerinin proje harcamaları yapmalarına izin verilmez, Proje Yöneticisi onayı olmadan Tasarım Mühendisleri kaynak tahsis edemezler. Tasarım Mühendislerinin performansı Proje Yöneticisi tarafından yönetilecektir. Tasarım Mühendislerinin; HTML, C ++ ve Java programlama dillerini programlamada yetkin olmalıdır.

Uygulama Yöneticisi (1 pozisyon): Uygulama Yöneticisi; yeni yazılım dağıtılmasından, uygulamaya alınmasından ve izlenmesinden sorumludur. Uygulama Yöneticisi yeni yazılımdaki tüm kodlamanın örgütsel güvenlik düzenlemelerine uygun olmasını sağlamak için Tasarım Mühendisleri ile çalışmaktan sorumludur. Uygulama Yöneticisi, yazılımın kullanıma sunulmasını kolaylaştırmak için çalışacaktır. Uygulama Yöneticisi, projenin iletişim yönetimi planına uygun olarak Proje Yöneticisine durum raporu verecektir. Uygulama Yöneticisinin performansı, Proje Yöneticisi tarafından değerlendirilecektir. Uygulama Yöneticisi ağ mimarisini yönetme konusunda yetkin olmalıdır.

Eğitim Lideri (1 pozisyon): Eğitim Lideri; tüm kullanıcılarının yeni yazılımın konusunda eğitim almasından sorumludur. Eğitim Lideri, eğitim zamanlarını/konumlarını her bir departmanın eğitim temsilcisi ile koordine edecektir. Eğitim Lideri proje iletişim yönetimi planına uygun olarak Proje Yöneticisine gelişmeleri rapor edecektir.

İşlevsel Yöneticiler (2 pozisyon): Proje ekibinin bir parçası olmasa da, işlevsel yöneticiler proje kadro planına uygun olarak projeye kaynak sağlamaktan sorumludur. İşlevsel yöneticiler, Proje Yöneticisi ile beraber bir iş paketi için en uygun olacak insan kaynağını belirlemek ve bu çalışanın görevlendirilmesini onaylamakla sorumludur. İşlevsel yöneticiler de, kısmen Proje Yöneticisinin geri bildirimlerine de dayanarak, atanmış kaynakların performans değerlendirmelerini yapmaktan sorumludur.

Oluşturulabilmesi durumunda, Şekil 28’de gösterilene benzer bir histogramın sağlanması da faydalı olacaktır (zamana göre insan kaynağı türü, haftalık çalışma saatini gösteren).

Şekil 2. Örnek İnsan Kaynakları Histogramı

Bu bölüm ayrıca İnsan Kaynaklarının nasıl yönetileceğine ilişkin bir alt plan da içermelidir. Örnek bir Proje İnsan Kaynakları Yönetim Planı aşağıda verilmiştir.

Örnek Proje İnsan Kaynakları Yönetim Planı

Bu plan projede insan kaynakları yönetimi faaliyetlerinin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin kılavuz bilgileri içermektedir. Proje ekibinin seçimi, geliştirilmesi, proje performansını artırmaya yönelik kişilerin eksikliklerinin tamamlanması, değerlendirilmesi, motive edilmesi ve projeye en iyi şekilde hazırlanmalarının sağlanması bu planda belirtilen bilgiler ışığında gerçekleştirilecektir.

Personel Temini

Bu projesi için proje personeli tamamen iç kaynaklardan oluşacaktır. Bu proje kapsamında hiçbir dış kaynaktan hizmet alımı yapılmayacaktır. Proje Yöneticisi, proje organizasyon yapısına uygun olarak kaynakları tanımlamak ve atamak için fonksiyonel ve bölüm yöneticileri ile görüşecektir. Kaynak herhangi bir proje çalışmasına başlamadan önce, bağlı olduğu işlevsel yöneticisi tarafından onaylanmalıdır. Proje ekibi bu proje için herhangi başka bir daireye tayin edilmeyecek, farklı bir konumda çalışmayacak, her personel çalışmalarını mevcut ofis odasında gerçekleştirecektir.

Eğitim

Proje grubu gerekli beceriler konusunda yeterli personele sahip olması nedeniyle, şu anda bu proje ile ilgili olarak planlanmış bir eğitim bulunmamaktadır. Bununla birlikte, eğitimin gerekli olması durumunda, eğitim finansmanı iç kaynaklardan sağlanacaktır.

Performans Değerlendirmesi

Proje yöneticisi, her ekip üyesinin çalışma etkinliklerini proje başlangıcında gözden geçirecek ve yapılacak işlerle ilgili beklentilerini bildirecektir. Proje yöneticisi her ekip üyesini performans ve görevlerini yerine getirme becerileri açılarından proje boyunca değerlendirecektir. Proje kaynaklarını serbest bırakmadan önce, proje yöneticisi uygun işlevsel yönetici ile bir araya gelecek ve çalışanın proje performansı hakkında geri bildirim sağlayacaktır. İşlevsel yöneticiler daha sonra her ekip üyesi için resmi bir performans incelemesi gerçekleştirecektir.

Ödül ve Teşvik Mekanizması

Her ne kadar bu projede parasal ödül mekanizmaları kullanılmasa da, proje ekibi üyeleri için çeşitli ödül mekanizmaları öngörülmüştür. Proje başarıyla tamamlandıktan sonra, mevcut ekip üyelerinin aileleriyle birlikte bir parti düzenlenecektir. Projenin başarıyla tamamlanmasının ardından, zamanında tamamlanan iş paketleri için ilgili ekip üyesi Genel Müdürden teşekkür belgesi alacaktır. Tüm görevlerini başarıyla tamamlayan ekip üyelerinin fotoğrafları şirket bültenine dâhil edilecektir.

📚 Daha Fazla Bilgi

🌍 Proje Yönetim Sistemi

🌍 Proje Yönetimi Süreçleri, Bilgi Alanları ve Proje Planı Hazırlama

🌍 Projenin Kapsamı ve Kapsam Yönetimi

🌍 Projenin Önemli Aşamaları, Zaman Hedefleri ve Takvim Yönetimi

🌍 Proje Maliyet Tahmini ve Maliyet Yönetim Planı

🌍 Kalite Temini ve Proje Kalite Yönetimi

🌍 Proje Paydaşları ve Paydaş Yönetimi

🌍 Proje Riskleri ve Risk Yönetimi

🌍 Proje İletişim Yöntemleri ve İletişim Yönetimi

🌍 Satın-Alma ve Tedarik Yönetimi